We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Leger i spesialisering - LIS

Ortopedisk kirurgi, HUS

Utdanningsplan i spesialiteten Ortopedisk kirurgi, Haukeland Universitetssjukehus

Ortopedisk avdeling HUS har 69 senger fordelt på 5 sengeposter. Virksomheten er tilknyttet et bredt spekter av ortopediske elektive lidelser og skader. Det er mye øyeblikkelig hjelp kirurgi inklusiv rygg- og bekkenkirurgi på multitrauatiserte pasienter. Avdelingen behandler så å si alle ortopediske lidelser bortsett fra håndkirurgi som plastikk-kirurgisk avdeling har ansvar for. Avdelingen har nasjonal behandlingstjeneste for tetra- og tumor-kirurgi.

Avdelingen består av følgende seksjoner:

  • Traume/Skopi (18 senger)
  • Rygg/Tumor (16 senger)
  • Protese/Hoftebrudd (16 senger)
  • Ortopediske infeksjoner (12 senger)
  • Barneortopedi (7 senger).

Avdelingen disponerer 7 operasjonsstuer hver dag utenom fredag (6 stuer). To av stuene brukes til øyeblikkelig hjelp på dagtid. Vi har en øyeblikkelig hjelp stue om kvelden. 2 av operasjonsstuene brukes hver dag til dagkirurgi. To dagkirurgiske stuer i uken brukes til øyeblikkelig hjelp pasienter. Vi jobber med å få mer kapasitet på dagkirurgen for å forbedre pasientforløpene til pasienter som ikke har alvorlige skader, men som må ha operativ behandling.

Kirurgi

I 2018 var det 3198 operative inngrep på sentraloperasjonen og 1394 dagkirurgiske inngrep, til sammen 4592 inngrep.

Artroskopisk kirurgi 2 stuer/uke, artroskopisk kirurgi stuer/uke, fotkirurgi stuer/uke, Traumesekveler/annet 3 stuer/uke. Protesekirurgi 3 stuer/uke, tumorkirurgi 2 stuer/uke, Ryggkirurgi 3 stuer/uke, barneortopedi 4 stuer/uke.

Avdelingen hadde 24.175 polikliniske konsultasjoner i 2018.

Leger

Det er 5 overleger på barneseksjonen, 7 overleger tilknyttet proteseseksjonen (inklusiv en geriater-stilling som skal lyses ut), 6 overleger tilknyttet ryggseksjonen (deler med Hagevik), 3 overleger tilknyttet tumorseksjonen, 10 overleger tilknyttet traumeseksjonen, 2 overleger tilknyttet seksjon for ortopediske infeksjoner (posten drives sammen med infeksjonsmedisinere). Totalt antall overleger: 33.

LIS3

Vi har 14 LIS-3 stillinger hvorav 4 stillinger er forbeholdt gruppe-1 tjeneste.

Vaktordninger

LIS3 dekker dagvakt og nattevakt. I ukedager har LIS3 kun vaktfunksjon uten forpliktelse til å delta på operasjoner eller elektiv poliklinikk. Det er en egen vakt fra 0745 – 2230 som har operasjonsvakt i ukedager. Denne LIS3 har som oppgave å operere øyeblikkelig hjelp pasienter sammen med bakvakt. Alle LIS3 deltar i utgangspunktet i vakt og vaktene deles altså på 14. Helgevaktene er 14- delt. Det er 12-delt nattevakt på ukedagene (for å kunne ha nattevakt på faste dager). I tillegg roterer ukentlig en LIS3 for å jobbe på Skadepoliklinikken (tidligere Bergen Legevakt) på dagtid i ukedagene. For tiden roterer en LIS-3 hver 14. uke. Her får man god erfaring i hverdagsortopedi og konservativ bruddbehandling.

Overlegesjiktet har 12-delt bakvakt, 7-delt tertiærvakt og 6-delt ryggvakt. Avdelingen har internundervisning 3 ganger i uken med varighet 30-45 min tirsdag, onsdag og fredag samt halvdags seminarer 6 ganger i året i samarbeid med Hagevik og HDS.

Utdanningsforløpet inndeles etter forskjellig subspesialiteter/fagområder. Alle LIS skal innom følgende fagområde/seksjon:

  • PROTESE (1/2-1 år)
  • RYGG (1/2-1 år)
  • TUMOR (1/2) år
  • TRAUME-Overekstremitet (1/2) år
  • TRAUME-fot (1/2 år)
  • TRAUME-kne (1/2) år
  • TRAUME-skulder (1/2) år
  • TRAUME (1/2) år
  • ORTOPEDISKE INFEKSJONER (1/2) år
  • BARNEORTOPEDI (1/2-1 år)

I tillegg har vi samarbeid med plastikk-kirurgisk avdeling slik at LIS3 kan få oppfylt læringsmålene i håndkirurgi. Dersom man skal ta hele utdannelsen på avdelingen vil det ta ca 6 år å oppfylle alle læringsmålene. Det er gunstig for utdanningen at LIS3 er relativt erfaren når læringsmålene på traume, rygg og protese skal oppnås. Gruppe-1 kandidatene blir tildelt tjeneste avhengig av læringsmål som må dekkes og de mangler fra sitt moderforetak.

De aktuelle læringsmålene oppfylles på seksjonene som vist på denne lenken. LIS3 roterer obligatorisk hvert halvår samtidig med at de får ny vaktturnus slik at nattevakter, poliklinikkdager og elektive operasjoner er tilpasset seksjonens overlegers poliklinikk og operasjonsdager. På denne måten kan LIS3 få med hele behandlingsforløpet fra poliklinikk til operasjon og etterbehandling/kontroll.

Alle LIS3 får 2 opplæringspoliklinikker ved oppstart etter rotasjon (2 ganger årlig). Da skal LIS3 og supervisor ha de samme pasientene. LIS3 har alltid poliklinikk samme dag som overlege innen samme fagområde/subspesialitet. Opplæringspoliklinikkene er velegnet til å veilede i kommunikasjon med pasientene, indikasjoner og faglig etiske overveielser. LIS3 har ca 10 heldags poliklinikker i løpet av en 14-ukers periode.  

LIS3 introduseres ved oppstart i ny stilling med samtale med avdelingsoverlegen om gjensidige forventninger der det kartlegges LIS3 utdanningsbehov. LIS 3 får en omvisning og presentasjon for sentrale samarbeidspartnere/leder og egen introduksjon på sentraloperasjonen. De vil bli tildelt kompetansekrav og e-læringskurs i kompetanseportalen og introdusert for avdelingens intranettside hvor det ligger mye og viktig informasjon om daglig drift. LIS3 får opplæringsvakter før de begynner med nattevakt på egen hånd. LIS3 får 2 opplæringspoliklinikker ved oppstart. LIS3 får tildelt supervisor og veileder ved oppstart på avdelingen. De skal lage en 4 individuell utdanningsplan med veileder og en plan for læringsmål de kommende 6 mndr med supervisor.

Som tidligere beskrevet får alle LIS3 tildelt veileder som følger kandidaten hele utdanningsforløpet. De skal ha en veiledersamtale i måneden og skal ha fokus på hva kandidaten trenger for å utvikle seg best mulig til å oppnå læringsmålene og bli en god ortoped. Hvert halvår tildeles LIS3 en fagspesifikk supervisor. Dette legger til rette for mester/svenn læringsprinsipp både på poliklinikk og ved operative inngrep. Supervisor og LIS3 skal ved begynnelsen av det aktuelle halvår gå gjennom læringsmålene som skal oppnås de kommende 6 mndr.

Når det gjelder kommunikasjon med pasienter, holdninger, indikasjonsstillinger og fagspesifikke etiske overveielser er opplæringspoliklinikkene/vanlig poliklinikk gode arenaer. Hver morgen har avdelingen felles morgenmøtet og røntgen møte. Spesielt sistnevnte møte er en svært god læringsarena både når det gjelder indikasjonsstillinger men også kvalitet og pasientsikkerhet.

LIS3 har i arbeidsplanen en dag fordypning annenhver uke. De er da forpliktet til å være i avdelingen, men går oftest sivilt for å markere at de har er fordypningsdag. Fordypningsdagen skal brukes til å forberede undervisning, faglig fordypning og forskning/kvalitetsarbeid. Alle LIS3 skal gjennomføre et kvalitetsarbeid som har en tilstrekkelig vitenskapelig kvalitet til at det kan presenteres på Ortopedisk høstmøte i løpet v utdannelsen.

2 ganger i året vil det være evalueringskollegium både av LIS3 og supervisor. (Supervisor/veiledere evaluerer LIS3, LIS3 evaluerer supervisor) Avdelingsoverlegen har årlige medarbeidersamtale der progresjon i utdanning og ferdigheter vil være et tema.

Avdelingen legger til rette for, og ser meget positivt på at LIS3 får delta på faglige møter.

Supervisor og LIS3 skal ved begynnelsen av hvert halvår gå gjennom læringsmålene som skal oppnås de kommende 6 mndr.

Oppnådde læringsmål legges inn i kompetanseportalen av kandidaten. 2 ganger i året vil det være evalueringskollegium både av LIS3 og supervisor. (Supervisor/veiledere evaluerer LIS3, LIS3 evaluerer supervisor/veileder).

I medarbeidersamtale med avdelingsoverlegen vil læringsmål (progresjon i utdanning og ferdigheter) være et tema. 5 Avdelingsoverlegen godkjenner endelig læringsmålene hvert halvår etter anbefaling av supervisor.

Avdelingen har internundervisning 3 ganger i uken med varighet 30-45 min tirsdag, onsdag og fredag samt halvdags seminarer 6 ganger i året i samarbeid med Hagevik og HDS. På onsdagene er det fellesundervisning med de fleste andre ortopediske avdelinger i landet ledet av Ullevål Universitetssykehus (teleoverføring).

Internundervisningen skal ta utgangspunkt i læringsmålene inklusiv kvalitetsarbeid og pasientsikkerhet. LIS3 deltar selv med undervisning, men alle legene på avdelingen skal i utgangspunktet delta på disse undervisningene. Avdelingen legger selvfølgelig til rette for at LIS3 skal få delta i obligatoriske kurs og andre faglige møter som er nyttige for at LIS3 skal få utvikle kompetansen. Tidspunktet for de forskjellige obligatoriske kursene kan med fordel samkjøres med det fagområdet LIS3 får opplæring i.

Felles kompetansemål oppnås med intern og ekstern undervisning. Flere kompetansemål som kommunikasjon, holdning og etikk er også egnet å undervise/veilede på opplæringspoliklinikkene. Alle LIS3 har egne ansvarsområder på avdelingen og forbedringsarbeid skal være en integrert del av alle legenes arbeid. Komplikasjoner og andre feil/nesten feil meldes fortløpende og avslører stadig områder vi må forbedre. LIS3 skal i løpet av utdanningsperioden delta i avdelingens «Pasientsikkerhet og Kvalitets Utvalg».

Alle LIS3 skal få tildelt et område (ut fra rapport fra synergi) der arbeidet vil være å analysere hendelsesforløpene og finne tiltak for å forbedre pasientsikkerhet/kvalitet.  

Avdelingen har et utdanningsutvalg bestående av en utdanningsansvarlig overlege, tillitsvalgt for LIS3, en LIS3 som er tidlig i utdanningsforløpet, en undervisningsansvarlig (ansvar for å organisere internundervisningen) og avdelingsoverlegen. Utdanningsutvalget består for tiden av:

  • Jonas Fevang - Avdelingsoverlege
  • Radenko Borojevic - Utdanningsansvarlig overlege
  • Jon Peder Storesund - Tillitsvalgt LIS
  • Kristian Pilskog- Undervisningsansvarlig

Utdanningsansvarlig overlege har sammen med avdelingsoverlegen ansvar for at utdanning av LIS3 skal bli så effektiv og god som mulig. Utdanningsansvarlig overlege skal bidra med at undervisningen på avdelingen har høy kvalitet, er relevante i forhold til læringsmålene og at veiledere/supervisor fungerer som tiltenkt. Han/hun skal også bidra med at veileder/supervisor er skolert i form av nødvendig kurs på dette området.

Det er mye akademisk og klinisk kompetanse på avdelingen. 15 av avdelingens leger har doktorgrad/PhD. 4 leger er professorer. Mange av legene er også en del av Nasjonalt Register for Leddproteser og har avsatt tid til å jobbe der. Avdelingen skal legge til rette for at alle LIS3 som ønsker det skal få begynne med forskning eller kvalitetsarbeid. Alle LIS3 skal gjøre et kvalitetsarbeid/forskningsprosjekt som skal presenteres på Ortopedisk høstmøte.

Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.

Alle LIS3 skal gjennomføre artroskopisimulator (10 timer) før de får opplæring av artroskopi/assistere ved artroskopiske inngrep.  

LIS3 har egen tillitsvalgt på avdelingen og vervet får man ved årlig avstemming blant LIS3. Tett samarbeid mellom tillitsvalgt og avdelingsoverlegen er høyt prioritert i avdelingen og tillitsvalgt er alltid involvert ved endringer og ansettelser.

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med:

Jonas Fevang

Avdelingsoverlege

Telefon 40200607

Last updated 10/31/2024